Thu. Oct 21st, 2021Een paar jaar geleden hield ik audities voor een toneelstuk dat ik zou regisseren. Een jonge man kwam de kamer binnen en gaf me zijn cv. Een van zijn lange lijst met ervaring was een productie van vleermuis jongen bij een bepaald theatergezelschap in 2010, waar hij de rol van Thomas Parker speelde. Het viel me op omdat ik die exacte productie had gezien, behalve dat deze jongeman de rol van Thomas Parker niet vertolkte, omdat mijn vriend dat wel deed.

Nadat ik mijn vriend had gebeld, kwam ik erachter dat deze jongeman in feite in de cast zat, maar in het ensemble. Onnodig te zeggen dat ik deze persoon niet heb gecast.

Liegen op je theatrale cv werkte misschien vóór internet en sociale media, maar het verbaast me dat mensen het vandaag de dag nog steeds doen. Voor zo’n klein item is het iets waardoor je meer kans maakt op een auditie dan je talent, want als je oneerlijk bent over je ervaring, waar ben je dan nog meer oneerlijk over? Hoe betrouwbaar ben je als je gecast bent? Regisseurs hebben geen tijd of geduld om met deze vragen om te gaan, dus ze zullen je snijden en verder gaan. Erger nog, het is iets dat je reputatie kan ruïneren, wat nooit zal worden hersteld.

Wat nog belachelijker is, is de gedachte dat het op de een of andere manier je kansen helpt. Ik, net als elke regisseur die ik ken, heb nog nooit iemand in een rol gecast op basis van het feit of ze de hoofdrol of het ensemble speelden in een vorige show. Als je het talent hebt, zal een slimme regisseur je casten, simpel en duidelijk.

Nu begrijp ik wel waarom mensen het doen. Een cv, samen met een heleboel andere dingen, is gewoon een ander item voor een acteur om onzeker over te zijn. Maar wat sommigen zich niet realiseren, is dat 100% eerlijk zijn echt een baan kan opleveren omdat je eerlijk was.

Ik deed bijvoorbeeld jaren geleden auditie voor een rol in een musical. Ik overhandigde de regisseur mijn cv en nadat hij ernaar had gekeken, vroeg hij me naar een van de shows die ik had gedaan. Blijkbaar was hij bevriend met de regisseur van die show. Na een minuut leuke verhalen te hebben verteld, was ik klaar met mijn auditie. Een week later kwam ik erachter dat ik de rol had gekregen en kwam ik er ook achter dat deze regisseur zijn vriend had gebeld die mij jaren eerder had geregisseerd, er werden blijkbaar aardige dingen gezegd en ik kreeg de rol. Eerlijk zijn hielp me in deze situatie, dit was een collegeproductie waar ik ongeveer vijf minuten op het podium stond, ik had gemakkelijk kunnen liegen. Maar dan zou ik gepakt zijn op het moment dat deze directeur zijn vriend had gebeld.

Hoe groot deze branche ook is, mensen kennen mensen, dus 100% eerlijk zijn over je cv kan nooit kwaad. Dus stop met liegen, wees trots op je eerdere werk en bouw daarop voort.

By admin